Fotografiile în natură: ce trebuie să știi pentru a crea imagini deosebite

December 11, 2020

Natura poate servi drept muză oricărui iubitor de frumos, ea fiind o adevărată sursă de inspirație inclusiv pentru fotografi. O plimbare prin parc sau prin pădure, ori o expediție montantă sunt doar câteva dintre ocaziile în care ar trebui să ai cu tine aparatul foto. Fotografia în natură oferă celui care o realizează posibilitatea de a pune în practică propria viziune, iar rezultatul este cât se poate de evident: obținerea unor cadre unice, uimitoare. Dacă nu stăpânești încă tehnicile și secretele fotografiei în natură, te invit să parcurgi acest material!

Există mai multe tipuri de fotografii în natură 

Pornești într-o excursie pentru a exploata cele mai frumoase elemente naturale ce ne înconjoară? Ia cu tine aparatul foto și decide-te asupra tipului de imagini pe care vrei sa le creezi cu ajutorul său! Da, există mai multe tipuri de fotografii în natură, printre care:

  • Peisajele
  • Fotografii cu fauna salbatică
  • Fotografii macro 
  • Fotografii subacvatice
  • Fotografia aeriană 
  • Astrofotografia
  • Fotografia științifică 

Pune preț pe lumina naturală 

Tema naturii este una cât se poate de ofertantă. Pentru a capta cadre reușite trebuie să ții cont, însă, de o regulă de bază: acordă atenția cuvenită luminii. În cazul fotografiilor în natură (în special în cazul peisajelor și al fotografierii vieții în sălbăticie) trebuie să te trezești foarte devreme, pentru a capta lumina. Dimineața, lumina creează un efect spectaculos și, în plus, vei reuși să surprinzi fauna în ipostaze mult mai interesante ca în alte momente ale zilei. 

Ține cont de condițiile meteo

Contrar a ceea ce am putea crede mulți dintre noi, zilele însorite nu sunt cele mai bune pentru fotografia în natură. Dacă vrei să faci cu adevărat poze deosebite, urmărește elemente precum ceața, zăpada sau, de ce nu, chiar ploaia. 

Realizează o compoziție cromatică inedită 

De multe ori, compoziția cromatică este elementul care te ajută să faci poze extrem de frumoase. O culoare interesantă sau un mix de nuanțe poate deveni centrul de interes al oricărei fotografii. De exemplu, poți surprinde în imagini un câmp înflorit sau două elemente de aceeași culoare sau îți poți izola subiectul pe un fond colorat – de exemplu, pe un câmp cu rapiță. 

Surprinde imagini cu orizont mijlociu 

În fotografia de natură ai frecvent de-a face cu reflexii ale obiectelor în apă. Acest detaliu îți permite să surprinzi imagini cu orizont mijlociu – adică fotografii în care jumătatea de sus și cea de jos se completează perfect. Atenție, însă, utilizată incorectă, această tehnică tinde să ”obosească privirea”. 

Atenție la fotografiile realizate noaptea 

Fotografia de noapte este una dintre cele mai dificil de realizat, din punct de vedere tehnic. Motivul este cât se poate de evident: nu există surse naturale de lumină, iar singura resursă rămâne lumina artificială. Cel mai probabil, pentru a fotografia natura noaptea vei avea nevoie și de un trepied. De altfel, pentru a surprinde cadre reușite nu folosi în exces expunerile lungi. 

Fotografia în natură necesită cunoașterea unor trucuri și secrete, dar și multă răbdare. Dacă vrei să aflii mai multe informații utile despre arta fotografică, urmărește în continuare blogul meu!

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *