Fotografia de studio: de ce echipamente ai nevoie și ce trebuie să știi?

September 10, 2020

Dacă fotografia a devenit pentru tine un hobby în care investești tot mai multe resurse de timp și bani, atunci ai ajuns în punctul în care îți dorești să realizezi propriul tău studio foto. Știu din experiență că atunci când ești pasionat cu adevărat, nimeni și nimic nu poate sta în calea visului tău. Așa că sunt aici pentru a-ți defini câteva idei privind fotografia de studio și echipamentele de care ai nevoie la început de drum.

Prima veste bună este că nu ai nevoie să scoți din buzunar o avere pentru studioul tău. Te vei limita la echipamente și accesorii de bază, ca ulterior să te dezvolți. Pentru a realiza imagini tip portret sau fotografii de produs (cele mai populare de făcut într-un studio foto) ai nevoie de un spațiu de lucru, un DSLR, lumină naturală, completată de câteva lămpi sau reflectoare, dar și unele accesorii care te vor ajuta să surprinzi cu profesionalist cele mai inedite poze.

În ce ai de investit prima dată? Echipamentul de studio de bază este format din camera foto, care nu trebuie să fie cea mai scumpă și cea mai sofisticată, plus accesorii necesare realizării de fotografii: minimum un fundal, lumină, niște accesorii de lucru, precum trepiedul și ceva elemente de recuzită. 

Un DSLR e de ajuns la început

Da, e de ajuns să ai un DSLR pentru a putea pune bazele propriului tău studio foto. Nu e nevoie să investești o avere într-o cameră foto sofisticată, ci de una cum un senzor destul de mare și cu o rezoluție ridicată. O altă alternativă la DSLR-ul mediu ca preț și ca performanțe este o camera mirrorless, care își va face la fel de bine treaba pentru fotografia de studio. N-ai nevoie de deschidere foarte mare și nici de obiective cu setări manuale foarte elaborate. Exersează, vezi ce poți face pe modul automat și, mai apoi, dacă vei considera că e cazul, treci la următorul pas.

Alege fundaluri

Din echipamentul foto fac parte și fundalurile. Cel pe un perete alb este cel mai popular, însă fotografiile vor avea nevoie de editare post-producție. O variantă excelentă pentru început și nu foarte costisitoare este fundalul de studio, un accesoriu pliabil, pe care-l vei instala imediat. Culoarea sau textura o vei alege după propriile preferințe. Pentru început, limitează-te la două sau trei fundaluri fotografice, unul alb și celălalt bej sau maro și negru. Fundalul chroma, adică verde sau albastru, va fi opțional la început, deși este cel utilizat în studiourile profesionale. Cu ajutorul lui, însă poți transforma fotografiile, căci îți permite să decupezi obiectele sau persoanele din imagini.

Surse de lumină: lămpi cu led sau reflectoare

Lumina este esențială într-un studio foto. Ideal ar fi să o combini pe cea naturală cu lămpi cu led sau reflectoare. După ce ai ales sursa de lumină, documentează-te cu privire la utilizarea acestui instrument. E important ca lumina să fie așezată corecta, astfel încât subiectul sau subiecții fotografiilor tale să fie iluminați perfect, fără umbre inestetice.

Investește într-un trepied

Ce alegi? Unul cu braț mobil, care să te ajute să direcționezi obiectivul foto astfel încât să găsești unghiul perfect luminat și să scoți în evidență produsul sau personajul pe care-l ai în fața ochilor. Îți va fi extrem de util, fie că realizezi fotografii de produs sau tip portret.

Ce poți realiza în studio? Fotografia de produs versus fotografia portret

Așa cum spuneam, în studioul tău poți realiza ședințe foto diverse, motiv pentru care vei avea nevoie și de recuzită. Dacă te axezi pe fotografiile portret, atunci folosește scaune și elemente de tematică (Crăciun, Paște, plajă – în funcție de sezon). Un bebe la primul său Crăciun, de exemplu. Folosește-ți imaginația și creează propriul colț de fotografii cu diverse tematici, în funcție de cerere.

Și fotografia de produs are mare succes în studio, poți fotografia diverse articole cu scop de promovare comercială, de la articole vestimentare (haine, pantofi, genți), până la gadgeturi sau alimente.

Ce trebuie să ai pe lângă o locație, echipamente foto și accesorii? Pasiune pentru fotografie, determinare, curiozitate în a afla tot timpul lucruri noi și mai ales dorința de a-ți transforma hobby-ul în propriul loc de muncă. Sună bine, nu?

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *