Fotografie de botez: sfaturi utile pe care sa le aplici

August 11, 2020

Botezul este unul dintre acele evenimente care pune la încercare talentul oricărui fotograf care se respectă. De ce? Pentru că vorbim de o petrecere în care detaliile sunt importante, iar personajul central, bebelușul, nu poate urma indicații. Ca să înțelegi exact cum stau lucrurile, imaginează-ți următorul scenariu. Biserică, o cristelniță frumos decorată și zece secunde în care bebelușul este scufundat în apa de botez. Dacă ai ratat cadrul cel mai bun, nimeni și nimic nu va suplini în albumul foto acel moment. 

Se spune că, la un botez, momentele cele mai ușoare pentru un fotograf care își pune în practică priceperea și pasiunea nu sunt nici pe departe cele în care bebelușul doarme, ci cele în care râde, plânge, este expresiv. Vei dori să surprinzi orice grimasă, orice mic detaliu inedit, iar, pentru asta ai nevoie de promptitudine, spirit analitic și patru ochi, în loc de doi. Desigur, sunt câteva metafore pentru a înțelege exact că rolul fotografului este vital pentru a da naștere celor mai frumoase amintiri, ce rămân pentru toată viața. 

Pe lângă talent și imaginație, ai nevoie și de câteva reguli de bază de la care să pornești în periplul tău în arta fotografiei de botez. Găsești, în cele ce urmează, sfaturi utile care te vor ghida în obținerea unor imagini perfecte.

Familiarizează-te cu familia, nașii, prietenii

Rolul fotografului la orice tip de eveniment este să-și facă subiecții să se simtă în largul lor. Nimeni nu-și dorește fețe crispate și poziții ale corpului lipsite de naturalețe. Începe prin a comunica îndeaproape cu familia, cu nașii și prietenii pentru a putea realiza fotografii de grup inedite, organizate după indicațiile tale, dar și spontane. Ai grijă să oferi indicații pe un ton cât se poate de prietenos.

Fă-ți un plan cu principalele locuri de desfășurare a evenimentului

În general, un botez are trei puncte cheie de desfășurare. Acasă, unde bebelușul este îmbrăcat și pregătit pentru creștinare, biserica, locul cel mai important al evenimentului, și petrecerea de după, care poate avea loc într-un spațiul închis sau în aer liber.

Fotografiile acasă

Primele imagini din albumul foto de botez al viitorului creștin vor fi făcute în decorul propriului cămin. Pătuț, jucării, hăinuțele de botez pregătite, prima poză în brațele mamei. Fotografiile făcute acasă îl vor surprinde pe bebe în largul său, pentru că este familiarizat cu locul. Ai șanse să surprinzi zâmbete, așa că axează-te pe prim-planuri și pe cadre de detaliu.

Fotografiile la biserică

Cristelnița, lumânările, nașii, părinții și primele fotografii ale celui mic devenit creștin. Fotografiile de biserică vor surprinde detaliile creștinării, iar, la final, se pot realiza și câteva de grup. Ține cont că este un spațiu închis, iar lumina ar putea să joace feste. Poți apela la un reflector mobil, dacă este cazul. 

Fotografiile la petrecerea de botez

De regulă, la petrecere se fac cele mai multe fotografii de grup. Invitați mulți, baloane, ursitoare și momente de distracție pe care e neapărat nevoie să le surprinzi în mod spontan. Dacă invitații îți cer ajutorul pentru o amintire cu familia sau cu bebelușul, fii prompt și comunicativ. Nu uita nici de detaliile de la petrecere, precum tortul micuțului sau aranjamentele specifice unei petreceri de botez.

Folosește-te de recuzită 

Fiind vorba de fotografia de botez, culorile nu trebuie să lipsească. Folosește cadre cu baloane, aranjamente colorate și alte elemente de recuzită menite să ofere imaginilor un plus de frumusețe. Sfătuiește-te, în prealabil, cu părinții pentru a stabili aceste detalii. Dacă petrecerea este cu tematică, atunci adaptează recuzita așa încât să fie în ton cu stilul ales.

Nu uita de imaginile de grup

Fiecare invitat își va dori o amintire cu pruncul și părinții lui. Realizează imagini de grup invitaților, în funcție de disponibilitatea părinților. 

Realizează o mini-ședință foto cu părinții 

O jumătate de oră pentru fotografiile de familie, nu mai mult. Sugerează-le părinților să realizați o mini-ședință foto în care să surprinzi câteva cadre cu ei și cu bebelușul. 

Știi ce e cel mai important în fotografie? Să fie pasiune! Pornind de aici, adaugă regulile de bază, folosește-ți priceperea, talentul, promptitudinea și, mai ales, nu uita să fii un bun ascultător. Ține cont de dorințele părinților, dă-le sfaturi și idei din care să aleagă. Oferă-le tot suportul tău!

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *