Efectul Bokeh în fotografie: tot ce trebuie să știi

July 6, 2020

Este din ce în ce mai evident, mai ales în zilele noastre, faptul că mesajul transmis de o imagine are un impact fantastic în conștiința publicului. Explicația este simplă: memoria noastră vizuală este atât de puternică, încât unii spun că o imagine face cât o mie de cuvinte.

Astfel, fotografia a devenit o artă modernă, iar stăpânirea metodelor de lucru presupune cunoștințe specifice și o documentare atentă. Putem descoperi că un aparent defect se poate transforma într-un element care va crește, în mod paradoxal, valoarea și aprecierea rezultatului final.

Ce este efectul bokeh?

În fotografie, termenul ”bokeh” provine din japonezul „boke” = ceață, neclar. Din punct de vedere tehnic, acesta definește calitatea aspectului ceței (blur) prezente în părțile aflate în afara focalizării unui obiect/subiect într-o imagine produsă de o lentilă. Este practic modul în care o lentilă reproduce într-un mod plăcut sau mai puțin plăcut lumina prezentă în zonele nefocalizate dintr-o imagine.

Un bokeh de calitate este o ceață fină, cu reflecții ale luminii circulare și moi, zonele aflate în afara câmpului de profunzime nefiind reprezentate pixelat, cu unghiuri ascuțite, ci cu un aspect cremos al contururilor.

Ce elemente pot influența efectul bokeh?

1. Lentilele aparatului de fotografiat

Orice lentilă este capabilă să producă un astfel de efect, însă unul realmente de calitate este atributul unei lentile proiectate și realizate special în acest scop – lentilă pentru fotografie de portret, fotografie macro.

Bokeh este condiționat în primul rând de deschiderea diafragmei lentilei – cantitatea de lumină care poate ajunge pe suprafața senzorului aparatului foto. Astfel, cu cât obiectivul este mai luminos, adică diafragma este mai mare (f/1.8, f/1.4), efectul de ceață este mai frumos.

Lentilele cu distanță focală fixă (prime lens) oferă în general o calitate mai bună a bokeh și un control mai bun al distorsiunilor decât lentilele cu distanță focală variabilă (zoom lens). Acest lucru se întâmplă deoarece primele au mai puține elemente în componență și deci aberații cromatice mai mici.

2. Calitatea optică

O altă influență semnificativă o are calitatea optică a componentelor: obiectivele profesionale au în componență lentile asferice care controlează foarte bine distorsiunile din imagine. Tratamentele multistrat și antireflex asigură o reprezentare mai bună a imaginii, reducând aberațiile cromatice și îmbunătățind contrastul.

3. Contrastul

Și nivelul de contrast influențează calitatea bokeh – cu cât fundalul este mai clar și mai strălucitor, cu atât sunt mai vizibile cercurile de neclaritate și marginile acestora devin mai clare.

4. Lamele de deschidere

Între factorii care influențează calitatea bokeh putem menționa și forma și numărul lamelor de deschidere. Punctele de estompare la deschiderea cu 6 lame, de exemplu, arată ca hexagoane, în timp ce la diafragma cu deschidere cu 9 lame arată ca niște cercuri aproape perfecte.

5. Sferocromatismul

Termenul se referă la diferența cromatică a aberațiilor sferice pentru razele de diferite lungimi de undă care influențează în mod clar efectul în discuție, făcându-l mai moale și mai frumos atunci când fundalul în cadru este verde.

6. Distanța dintre elementele fotografiate

Un aspect important în obținerea unui efect bokeh de calitate este reprezentat de distanța între subiect și fundal: cu cât distanța  este mai mare, cu atât separația este mai bună și efectul final devine mai plăcut.

„Măsurarea” efectului bokeh

Acesta este un termen mai degrabă subiectiv, dar se acceptă în general faptul că un bokeh este cu atât mai bun, cu cât este mai fluid si mai moale fundalul ce înconjoară obiectul sau subiectul focalizat. Dacă în componența acestui fundal putem identifica arii care ne distrag atenția de la subiectul focalizat sau dacă această ceață este afectată de „noise” (aspectul pixelat generat de valori ridicate ale ISO), atunci putem afirma cu certitudine că bokeh este de slabă calitate.

Un efect de acest tip este frumos dacă luminozitatea încețoșării scade uniform de la centru (obiectul/subiectul focalizat) către margini. Acest lucru va fi anulat, însă, de o corectare excesivă a aberațiilor sferice de către producătorul lentilei.  

O influență negativă asupra calității bokeh o au, în cazul lentilelor moderne, sistemele de stabilizare optică a imaginii care dau un aspect neclar zonelor aflate în afara focalizării. Tripodul sau chiar monopodul de calitate ar putea rezolva cu succes problema stabilizării imaginii.

Sfaturi de final

În încheiere, se cuvine să menționăm faptul că o fotografie bună nu este definită de un bokeh de calitate – nu faceți din bokeh sau din orice alt element al fotografiei un idol! O fotografie reușită înseamnă armonie: un mix fin, echilibrat, de lumină potrivită, compoziție, moment surprins, emoție transmisă privitorului. 

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *