Top 10 programe de editat poze pe care trebuie să le încerci

June 17, 2020

Nu ești foarte mulțumit/ă de fotografia realizată sau dorești ca aceasta să poarte amprenta creativității tale? Trebuie să folosești o aplicație software care să se potrivească stilului tău și te putem ajuta prin recomandările de mai jos.

Să lămurim un lucru fundamental: indiferent de complexitatea aparatului tău de fotografiat sau de nivelul cunoștințelor în ceea ce privește fotografia, te sfătuim să fotografiezi în format RAW. De ce? Formatul RAW permite capturarea imaginii de către senzor necomprimat, integral, posibilitățile de editare ulterioară fiind nelimitate. În schimb, formatul JPEG, în care captura este comprimată și date foto esențiale – luminozitate, culoare, detaliu – nu sunt salvate, permite cel mult o editare ulterioară limitată. Așadar, ține minte: fotografiază RAW!

Programe de editare foto gratuite

  1. GIMP

Este o opțiune extraordinară: aplicație multi-platformă (Windows, MacOS, Linux), opera unei comunități foarte active de dezvoltatori, oferă posibilități de editare caracteristice în mod uzual aplicațiilor premium. Interfața beneficiază de multiple opțiuni de adaptare la nevoile specifice ale utilizatorului, poți instala diverse pluginuri (inclusiv Photoshop plugins) și ai multiple module de învățare a instrumentelor de lucru.

  1. Ashampoo Photo Optimizer

Aceasta este o altă aplicație interesantă: foarte simplu de utilizat, permite editarea rapidă a fotografiilor – excelentă dacă timpul tău este limitat și nu vrei să te pierzi în prea multe detalii sau pur și simplu ai foarte multe poze (funcția Auto Optimize face chiar o treabă foarte bună). Chiar dacă e disponibilă doar în Windows și începerea utilizării este condiționată de cererea unei chei de licență prin furnizarea unei adrese de e-mail, interfața de lucru simplistă și posibilitățile de control automat și manual conving suficient pentru a o încerca. 

  1. Pixlr X

Este un editor foto online încărcat de opțiuni utile, produs al unei alte comunități active de utilizatori. Interfața este simplă, intuitivă și include o varietate impresionantă de instrumente de editare, redimensionare, tăiere/alipire sau desen. Este, în mod cert, cea mai frumoasă experiență cu un editor online, disponibilă ca multiplatformă și oferă export în JPEG și PNG.

  1. Fotor

Un editor care pune accentul pe filtre de calitate (similare celor din aplicații premium) este exact ce ai nevoie pentru a face o poză extraordinară. Este disponibil pe Windows, MacOs și Linux, oferă export în JPEG, PNG și PDF și funcția (rar întâlnită în editoarele foto gratuite) de prelucrare automată a mai multor fișiere (batch processing).  

  1. Canva 

Este un editor foto care rulează în browser-ul web, disponibil pe toate platformele relevante (Windows, MacOS, Linux, Android, iOS), oferă export în JPEG, PNG, PDF și aduce o experiență unică, completă atât utilizatorului de acasă (varianta gratuită), cât și utilizatorului de nivel business (versiunea plătită). 

Programe de editare foto plătite

  1. DxO PhotoLab

Disponibilă pe Windows și MacOS contra sumei de 129 USD (Essential Ed), respectiv 199 USD (Elite Ed), aceasta este aplicația favorită a celor avansați care caută un instrument puternic pentru corectarea eficientă a aberațiilor produse de lentile, dar și pentru ajustări de finețe. Singurul minus este lipsa suportului pentru fișierele FujiFilm X-Trans.

  1. Luminar 4

Oferă, pentru 89 USD, o multitudine de opțiuni și instrumente caracteristice aplicațiilor mult mai costisitoare, cum ar fi: editare (include o colecție impresionantă de efecte presetate), conversia fișierelor RAW (chiar dacă nu la nivelul aplicațiilor foarte scumpe), prelucrare în straturi, catalogare, suport plug ins, posibilitatea de revenire la versiunea originală a fișierului.

  1. Affinity Photo 

Alternativa ceva mai ieftină la Adobe Photoshop CC (125 USD), disponibilă pe Windows, MacOS și iOS (Ipad) este un instrument pentru profesioniștii editărilor de fotografie, ce prezintă o arie vastă de opțiuni avansate de prelucrare. Nu oferă galerii de presetări, dar nu este o aplicație pentru amatori.

  1. Capture One Pro

O aplicație scumpă, dar completă în ceea ce privește editarea profesională (349 Euro), oferă o serie de facilități  mai bune decât competitorul direct, Adobe Photoshop CC: o conversie mai bună și mai rapidă a fișierelor RAW, un sistem mai performant de aplicare a ajustărilor locale, un mod de operare simplificat și eficient. Este disponibilă atât pe platforma Windows, cât și pe MacOs.

  1. Adobe Photoshop CC

Instrumentul favorit al profesioniștilor în fotografie rămâne cea mai completă aplicație multiplatformă disponibilă în prezent. Are posibilități multiple de editare multilayer, presetări și plugin-uri, conversie și editare, operare și salvare în Adobe Cloud. Poate fi utilizat atât la nivel de amator (grație instrumentelor simplificate și a presetărilor disponibile), cât mai ales la nivel de profesionist (sunt disponibile module de învățare excelent structurate). 

În prezent, fotografia reprezintă una dintre artele moderne ce influențează incontestabil publicul. Depinde doar de inspirația și de posibilitățile pe care le ai ca să poți trece la nivelul următor. Opțiunile sunt variate, oportunitățile sunt nebănuite, trebuie doar să ai curaj! Succes!

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *