4 Tipuri de fotografie pe care ar trebui sa le încerci

May 14, 2020

Pasionații de fotografii au un singur scop, acela de a obține cele mai frumoase imagini. Dincolo de creativitate și talent, cei aflați la început de drum au nevoie și de câteva noțiuni de bază pentru a stăpâni acest domeniu. Arta fotografică este extrem de ofertantă pentru cei care își pun la bătaie imaginația, astfel că există numeroase tipuri de fotografie pe care le pot realiza atât amatorii, cât și profesioniștii. Unii o fac din plăcere, în timpul liber, pentru alții pasiunea lor a venit și job.

Dacă te afli în prima categorie și vrei să investești în hobby-ul tău, trebuie să știi că ai de experimentat o varietate de cadre, planuri sau tipuri de fotografie.

Pentru că acest articol nu va dezvolta elemente de tehnică fotografică, ne vom opri în cele ce urmează asupra celor mai uzuale tipuri de fotografie pe care orice pasionat care vrea să se perfecționeze în timp trebuie să le experimenteze.

Fotografia de tip peisaj (peisagistică)

Ce e cel mai simplu de fotografiat? Răspunsul vine îndată: un peisaj? Să fie totuși atât de ușor? Ei bine, fotografia peisagistică este modul tău de a-ți exprima viziunea de ansamblu asupra a ceea ce vezi în fața ochilor. Fie că surprinzi munți, văi, marea, norii sau un apus de soare, peisajul poate avea nuanțe care să o diferențieze de oricare alta. Aici intervine talentul fotografului, acela de a transpune privitorul în realitatea din fotografia ta.

Fotografiile tip peisaj sunt printre cele mai populare în zilele noastre. Artiștii cu camera foto în mână surprind orașe, munți, câmpii, văi, lanuri cu flori sau fenomene ale naturii, precum furtuni, ploi sau fulgere. Pare ușor, însă totul este să prinzi momentul oportun pentru ca imaginea ta să ai cel puțin un element distinct, fie că e vorba de încadrare, de lumini, de umbre sau de un detaliu anume, vizibil în poză

Fotografia alb-negru

Fotografia alb-negru are menirea de a spori emoțiile privitorului. În general, acest tip de imagine adaugă o notă de dramatism subiectului surprins, fie că este vorba de o persoană, de un obiect sau de un fenomen al naturii. Elementele prezente în astfel de fotografii par mai bine conturate decât în cele color, iar detaliile sunt mult mai proeminente. Misterul definește, în general, pozele alb-negru. Gândește-te cum percepi o imagine care înfățișează un chip care nu-și arată culorile. Cel mai probabil, vei simți o încărcătura emoțională sporită. Dacă nuanțele vii au rolul de a induce o stare veselă, imaginile monocrome au rolul de aprofundare a unui detaliu, a unei senzații, a unui sentiment. Acesta este motivul pentru care sunt tot mai folosite de cei care vor să-și pastreze o aură de mister. 

Fotografia de portret

Fotografiile tip portret îmbină cu succes mai multe subcategorii. Ele sunt cele mai folosite la evenimente importante, precum nuntă sau botez, dar și pentru albumele personale, care înfățișează familii sau prieteni. Tot în categoria portret intră și pictorialele de modă sau acele fotografii urbane, surprinse aparent spontan. 

Fotografia de detaliu (macro)

Când și cum faci fotografia de detaliu? Atunci când vrei să evidențiezi un anume element, precum ochii, buzele, un rid sau o picătură de ploaie. Imaginile de acest tip sunt considerate artistice prin simplul fapt că scot în evidență detalii care nu sunt vizibile într-o poză tip portret, de exemplu.

De ce e important să experimentezi fiecare tip de fotografie în parte? Pentru a-ți putea contura propria identitate ca fotograf și pentru a ști care îți sunt înclinațiile în materie de artă fotografică. Încearcă să le surprinzi pe toate, apoi fă o analiză asupra portofoliului tău. Vei vedea că unele vor fi considerabil mai spectaculoase decât altele. Acela ești tu!

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *